Særeje og ægtepagt
Når man indgår ægteskab i Danmark, etableres der som udgangspunkt formuefællesskab mellem ægtefællerne.
Dette betyder, at ved en eventuel separation eller skilsmisse skal parrets samlede formue deles ligeligt.
For at undgå denne deling kan ægtefæller oprette en ægtepagt, hvor de aftaler særeje. En ægtepagt er en juridisk bindende aftale, der skal tinglyses for at være gyldig. Det betyder, at et ægtepars formueforhold vil være formuefællesskab, medmindre ægteparret har indgået og tinglyst en ægtepagt.
Ægtepagten kan indgås både før og under ægteskabet.

Du kan få hjælp til at udarbejde en ægtepagt hos vores samarbejdspartnere:
- Dokument24.dk: DKK 595,- (skabelon) og DKK 2.495, (med juridisk bistand)
- Jura-doks.dk: DKK 495,- (skabelon) og DKK 2.495,- (med juridisk bistand)
Hvad er særeje?
Typer af særeje
I Danmark kan man vælge mellem tre hovedtyper af særeje:
- Fuldstændigt særeje: Her forbliver de aftalte aktiver særeje både ved separation, skilsmisse og ved død. Dette betyder, at den længstlevende ægtefælle ikke kan sidde i uskiftet bo med særejemidlerne, og at arven fordeles efter arvelovens regler uden deling af særejet.
- Skilsmissesæreje: Aktiverne er særeje ved separation og skilsmisse, men bliver delingsformue ved død. Dette giver mulighed for, at den længstlevende ægtefælle kan sidde i uskiftet bo med de pågældende aktiver
- Kombinationssæreje: En kombination af de to ovenstående typer, hvor aktiverne er skilsmissesæreje under ægteskabet og ved skilsmisse, men bliver fuldstændigt særeje for den længstlevende ægtefælle ved død. Dette er ofte en fordelagtig løsning, da det begunstiger den længstlevende ægtefælle.
Hvilken type særeje skal man vælge?
Valget af særejetype afhænger af jeres individuelle ønsker og situation. Kombinationssæreje vil dog ofte være en passende og rammende særejeform, da det både beskytter mod deling ved skilsmisse og tilgodeser den længstlevende ægtefælle ved død. Dog kan fuldstændigt særeje være relevant i specifikke situationer, for eksempel hvis man ønsker at sikre egne børn fra tidligere forhold eller hvis den ene ægtefælle har stor gæld.
Hvordan opretter man en ægtepagt?
For at oprette en ægtepagt skal begge ægtefæller være enige om aftalen. Ægtepagten skal udarbejdes skriftligt og tinglyses i Personbogen for at være gyldig.
En særejeægtepagt er et standardiseret dokument, hvorfor du med fordel kan benytte skabeloner tilgængelige for et mindre gebyr på online platforme. Disse platforme indeholder sædvanligvis også en guide til gennemførelsen af tinglysning. Du skal i den forbindelse være opmærksom på, at tinglysningsafgiften til staten er kr. 1.850.
Er dine familieforhold eller formue ønsker komplekse, kan du med fordel overveje at søge advokatbistand.